Sfintii Constantin si Elena - Ruga la Otelu Rosu

22.05.2010 19:24

„Cei ce raman pana la urma sunt cei mai patimasi !” - DAN LIUT

Gabriel Gaina -www.greensphera.ro     
                                

„Banatean Suflet Ales” s-a cantat si s-a spus din vechime si inca se mai canta si se spune cu mandrie de catre toti cei ce cunosc si admira Banatul si pe oamenii lui.

„Banatean Suflet Ales” se va spune si de-acum inainte in orasul nostru, acesta fiind si numele, incepand din acest an, al Festivalului Cultural-Artistic organizat in Otelu Rosu.

Parada costumelor populare organizata Vineri, 21 Mai 2010, a umplut orasul de culoare si dinamism pe tot parcursul desfasurarii ei, de la Liceul Banatean pana la Casa de Cultura, unde, dupa cuvantul organizatorilor si al oaspetilor, a inceput spectacolul folcloric.

Chiar de la inceputul spectacolului in aer liber cei mai mici dintre participanti nu s-au lasat intimidati de ploaia ce-a inceput sa cearna mici picaturi pe obrajii lor frumosi, ei au cantat si au jucat pana cand organizatorii au decis ca spectacolul va continua in Sala Mare a Casei de Cultura.

Expozitia de prezentare a bucatariei specifice Banatului a constituit inca un prilej de reintalnire cu tot ce are mai frumos si original aceasta zona magica prin ea insasi.

Standurile participantilor veniti din fiecare localitate de pe Valea Bistrei au fost dispuse in Sala Mica a Casei de Cultura, aidoma insiruirii acestor localitati pe blandul curs al Bistrei, mesele etaland cu mandrie specialitati culinare traditionale, preparate imbietoare, specifice zonei.

Ansamblurile scolilor din toate localitatile presarate pe Valea Bistrei si-au prezentat, sub atenta indrumare a coregrafilor si indrumatorilor lor, dansurile populare, cantecele si poeziile in grai banatean pregatite pentru acest eveniment.

Prezenta onoranta a Ansamblului Doina Timisului din Timisoara, ansamblu ce are acum in componenta si un membru ce s-a format in Ansamblul IEDERA, a oferit publicului o alta alternativa, a adus o dovada a universalitatii spiritului banatean, caci banateanul, fie ca este de la pusta fie ca este din Banatul de munte nu se da în laturi de a hori si a dantui chiar cand inima ii plange. Unul dintre punctele din cadrul programului lor a fost chiar prezentarea unui vechi si trist ceremonial din Banat, un moment inedit pentru multi dintre spectatori.

Filonul folcloric al Vaii Bistrei a fost sublim sintetizat, pentru a cata oara, prin prestatia plina de dinamism si traire artistica a acestor mesageri ai artei cantului si jocului din Banatul Montan, membrii Ansamblului IEDERA al Casei de Cultura din Otelu Rosu, condusi de coregraful Avram Bota.

Ii admir pe acesti tineri ce-si cladesc zilnic in suflete, cu truda dar si cu bucurie, calitatile umane necesare, reusind sa treaca peste greutati cu zambetul pe buze, manati de spiritul banatean, ghidati si ocrotiti intotdeauna cu drag de maestrii lor coregrafi.

Unii ar spune ca ceea ce reusesc sa faca acesti oameni impreuna se numeste sacrificiu, eu l-am numit intotdeauna devotament si spirit banatean. Am avut privilegiul sa particip la cateva dintre evenimentele la care si-au aratat maiestria sustinuta la cele mai inalte standarde tocmai de acest spirit banatean si pot spune ca ei reusesc asta si datorita faptului ca spiritul banatean poate fi cu greu pervertit la influentele straine.

Atat cei doi solisti vocali cat si instrumentistii din Ansamblul IEDERA au contribuit la reusita acestui eveniment, cu rabdare si intelegere, prin talentul si experienta lor sprijinindu-i pe cei mai tineri sa treaca peste greutatile inerente in desfasurarea unui spectacol de anvergura.

Finalul a fost apoteotic, un final frumos, un final in spirit banatean, in care apreciatul solist de muzica populara Petrica Miulescu-Irimica a fost si el asimilat atat de firesc in jocul tinerilor dansatori, initiativa fireasca a dansatoarelor din Ansamblul IEDERA fiind intregita si de alaturarea la joc a prezentatorilor: DAN LIUT si LAURA LATCU.

Back

Search site

© 2010 Greensphera WebDesign