Emil Mateias

07.05.2010 19:19

Gabriel Gaina | www.greensphera.ro

 NOU !!!  Interviu propriu cu domnul Emil Mateias (Mai 2010) >>

"Din pricina ca avea "origine nesanatoasa", Emil Mateias a inceput ca simplu muncitor la Otelu Rosu, la laminoare. A emigrat, a lucrat 22 de ani pentru filiala germana a companiei Philips, a primit la iesirea la pensie titlul onorific de "doctor in tuburi cinescopice", iar in prezent este consultant pentru Philips, unde parerile lui sunt aproape litera de lege."

  Bate lumea-n lung si-n lat, deschide fabrici si perfectioneaza oameni. A pus si bazele primei mitropolii ortodoxe romanesti din afara granitelor, care are sediul la Nurnberg. Specialistul de la Philips este si cel care a realizat - in calitate de cineast amator - pelicula originala care a inspirat vestitul film "Reconstituirea", interzis in perioada comunista" ...(continuare)

Sursa: Ziarul Financiar

Cineast amator de renume national si initiator al Cineclubului Otelu Rosu, in timpul cat a locuit in Otelu Rosu, putem spune ca Emil Mateias, impreuna cu colegii sai din Cineclub, au pus Otelu Rosu pe harta culturala a Romaniei.

Participarile meritorii la manifestarile de gen din Romania acelor vremuri, aprecierile si premiile, au asigurat atat membrilor cineclubului cat si orasului in sine, un renume binemeritat.

Unul dintre aspectele mai putin cunoscute despre domnul Emil Mateias este acela ca este si detinatorul unui patent ca si inventator.

In prezent domnul Mateias se dedica in continuare activitatilor sale, pe mai multe planuri,asa cum a fost tot timpul obisnuit, fiind angrenat puternic in activitatile asociatiilor Romanilor din Germania ca si purtator de cuvant al Ligii Asociatiilor Romano-Germane din Germania (LARG)

Emil Mateias continua sa activeze si ca cineast, obtinand in anul 2006 Premiul special, acordat de Primaria orasului Gura Humorului, pentru filmul "Clovnul". Deasemenea, pasionat si de fotografie, prezinta adeseori celor interesati expozitii de fotografie proprie intr-o formula moderna, multimedia, cat si proiectii video continand selectii din filmele realizate.

In vara anului 2007 o astfel de expozitie a fost prezentata si publicului roman, domnul Mateias reusind astfel sa isi tina promisiunea facuta. De atunci a revenit cu mult drag la Otelu Rosu, in fiecare an participand la intalniri cu colegii din Cineclubul Otelul Rosu. Anul 2009 a adus pentru Cineclub, prin sprijinul domnului Emil Mateias, prezentarea pe propria pagina de Intenet: www.casadeculturaotelurosu.ro/cineclub.html  in cadrul siteului Casei de Cultura Otelu Rosu.

In 2010 evenimentul cel mai important este Aniversarea a 50 de ani de activitate neintrerupta a Cineclubului Otelul Rosu, eveniment ce v-a avea loc in 16 - 18 Iulie, ocazie cu care se organizeaza si Festivalul de Film AMA FILM editia 2010.

Back

DREPTUL DE AUTOR / COPYRIGHT

Toate articolele si fotografiile de pe acest site web sunt protejate de Legea Drepturilor de Autor, legea Nr.8/1996, toate drepturile apartinand proprietarilor lor de drept. Orice preluare de articol sau fotografie se face numai cu acordul meu scris, preluarile unor portiuni de articol in mediul virtual se vor face cu mentionarea sursei si link spre pagina care contine articolul original. 

"Opera de creatie intelectuala este recunoscuta si protejata, independent de aducerea la cunostinta publica, prin simplul fapt al realizarii ei, chiar in cazul in care nu este terminata."

Search site

© 2010 Greensphera WebDesign