Cineclubul OTELUL ROSU

07.05.2010 19:49

 

Initiat de catre Paul A. Kovacs si Emil Mateias in Martie 1960 Cineclubul de la Otelu Rosu a fost una dintre cele mai remarcabile realizari cultural-artistice izvorate din Otelu Rosu.

Cineclubul, care in decursul anilor a avut o activitate laborioasa, foarte apreciata in tara si chiar si in alte tari a avut membrii de seama in randurile sale.

- Tiberiu Boscaiu - Nicolae Negrutiu - Norbert Taugner -
- Virgil Tarla - Alfred Gyukits - Nicu Gheralia -
- Stefania Puchianu - Dumitru Guran - Gheorghe Lorint -
- Iuliu Dorka - Lucia Leretter Schmit - Ion Hurtupan -
- Henrietta Gasser - Berti Bras - Nicolae Mazilu -

Membrii cineclubului au realizat filme documentare, filme turistice, filme de fictiune, filme etnografice, de protectia muncii, antirazboinice, de animatie, filme experimentale.

Este evident faptul ca, locuind intr-o zona monoindustriala, mare parte dintre filmele realizate aveau tangenta cu Uzina Otelu Rosu, fie ca erau documentare si reportaje despre uzina sau despre oameni si locuri.

In anul 1973 ca urmare a prestigiului dobandit si ca o recunoastere a meritelor Cineclubului de la Otelu Rosu, Centrul National de Indrumare a Creatiei Populare Caras Severin a demarat constituirea la Otelu Rosu a cineclubului ALFA pentru care a oferit si aparatura si consumabilele (de la Scoala Populara de Arta Resita) necesare derularii activitatii, sub indrumarea lui Nicolae Negrutiu.

Si roadele acestui cineclub s-au facut remarcate prin expozitiile foto si filmele realizate de catre cursanti. In 1974 a fost prezentat publicului filmul "TERRA in alerta", un ipotetic avertisment al tinerei generatii la adresa adultilor pentru ca acestia sa protejeze mediul ambiant si sa inceteze poluarea. Acest film a fost distins cu premii in tara si in strainatate (Badalonia - SPANIA - 1978)

Puteti citi mai multe despre cineclubul Otelu Rosu pe siteul oficial: www.casadeculturaotelurosu.ro/cineclub.html
 

Back

Search site

© 2010 Greensphera WebDesign