Sport

 
 A fost odata... Memorialul Vichentie Birau

 

Intr-un inceput de toamna a anului 1920 o mana de oameni au depasit conditia umana a acelor vremuri si au visat frumos. S-au unit si ne-au lasat un nume: Metalosport. Au contopit in propriul suflet focul otelariei datator de paine si albastrul linistitor al cerului si dezinteresati, fara a sti ce se întampla, au batut la poarta vesniciei. S-au închinat lui Dumnezeu si dupa aceea, în joaca bucuriei şi în bucuria jocului, unui rege conceput de ei, pentru ei, regele cu nume de picior şi minge – football. Au scraşnit din dinti si au lasat sudoarea tenacitatii sa alunece intr-un destin nestiut si au conturat, pagina cu pagina, o istorie.
In fascinatia irezistibila creata de jocul cu mingea, intre eleganta, simplitate si spectacol, intre destin si hazard pasim la intervale de timp pe urmele insesizabile ale acestui simbol.

In anul 1997 se organiza prima editie a Memorialului "Vichentie Birau". Alaturi de un pios omagiu adus celui care a fost jucatorul si omul de fotbal Vichentie Birau, a altor suflete care mai devreme sau mai tarziu au trecut in lumea vesnica a umbrelor, memorialul a avut puterea de a ne reda bucuria si speranta.

E greu sa cuprinzi in cateva randuri clipele de emotie rasfrante intr-o asemenea zi. Vrand, nevrand, ca o adiere de vant gandul cuprinde culoarea amintirii. In aceasta lume de lacrimi si fotbal imbratisarile nu contenesc si odata cu ele primele impresii. Imi spun ca sunt si batrani fericiti. Din pacate, tot mai putini... Daca cantitatea iubirii este egala cu numarul acestora, la Otelu Rosu fotbalul a ramas o tristete provinciala. Dincolo de laude si declaratii ma intreb si întreb: Ce este de facut...? 
 

Fotbalul la OTELU ROSU 1920 - 2005

Ferdinand, Ohaba-Bistra, Ciresa si Mal sau orasul de azi, Otelu Rosu. O localitate modesta a Banatului asezata pe valea milenara a raului Bistra. Localitate care din punct industrial incepe sa se dezvolte in anul 1804, devenind in scurt timp al doilea centru metalurgic al tarii, dupa Resita.

Cred si tin la amintiri, la clipele care iti dau ocazia, dupa ani si ani, dupa bune si mai putin bune, sa redescoperi ca fotbalul isi are familia lui: oameni care au avut rabdarea si taria de a-si indeplini un vis. Noi, spectatorii, am trait aceasta stare de pe margine, mai restrans, limitandu-ne la bucuria sau necazul rezultatului. Dar anii au trecut... Ca si atunci microbistul de acum despica cu argumentele sale, pro sau contra, firul ierbii in patru, rasucindu-l mai apoi pe toate fetele. Cate nu stie acest patimas al tribunei? El e singurul care in decursul a 90 de minute se transforma din jucator in contabil, din presedinte de club in arbitru.

In anul 1986 am avut inspiratia sa-mi cumpar o carte: "Fotbal de la A la Z "... Un document al fotbalului romanesc de peste 500 de pagini in care autorii prezinta mai mult de o suta de echipe "care au jucat insa un rol de seama in miscarea fotbalistica din tara noastra." - (Fotbal de la A la Z - pagina 83). Nefericirea mea a fost ca in paginile acestei carti Metalul Otelu Rosu nu s-a regasit. Acesta a fost argumentul sa incerc sa scriu o istorie a echipei, ceea ce s-a si intamplat pana la urma, stiind ca mirajul jocului cu mingea a cuprins de timpuriu si locuitorii incercati ai comunei de atunci, Ferdinand.

Imi doresc ca aceste randuri, odata citite, sa trezeasca in randul celor mai tineri respectul ce se cuvine acelora care au fost si aparat cu cinste si devotament culorile echipei de pe Valea Bistrei. Din pacate multi nu se mai afla printre noi. Odata cu disparitia lor scena fotbalului local a ramas mai pustie. Sa redescoperim, asadar, prin povestile celor ramasi, emotiile diverse si imprevizibile care, de-a lungul timpului au raspandit in jurul gazonului miracolul – miracol care mai mult ca oricand se leaga de trecut, prezent si cu ingaduinta cititorului, de viitor...

Fragment din manuscrisul "Fotbalul la Otelu Rosu 1920 - 2005" - Adrian Gerhard


TOATE DREPTURILE SUNT REZERVATE AUTORULUI CARTIi DESPRE FOTBALUL LA OTELU ROSU PE CARE EU AM AVUT ONOAREA SA O CITESC IN MANUSCRIS, POSESOR AL FOTOGRAFIEI UNICAT PREZENTATE AICI IN AVANPREMIERA, FOTOGRAFIE SALVATA DE LA PIERDERE DATORITA PASIUNII SI AMBITIEI.

ESTE INTERZISA ORICE REPRODUCERE A TEXTULUI DE MAI SUS IN ORICE MODALITATE FARA ACORDUL AUTORULUI

ID Yahoo Messenger: ger_adrian

Search site

© 2010 Greensphera WebDesign