Gărâna, un colț de paradis unde se cânta jazz.‎

24.07.2010 11:41

Gabriel Gaina - www.greensphera.ro

 Locuri frumoase putem găsi peste tot în jurul nostru însa locurile speciale sunt întotdeauna mai inaccesibile, ascunse majoritatii, puse deoparte de mâna divină pentru a ne provoca să le pătrundem adevăratul miracol.

Un astfel de loc este și Gărâna, colțul de paradis ce gazduiește an de an Festivalul Internațional de Jazz ce-i poartă numele, o mică localitate în Banatul Montan, situată la 36 km de Reșița. Localitatea, amplasată pe versantul nordic al muntelui Semenic, la o altitudine de 1000 m, a fost înființată în 1828 de coloniști germani și din Boemia și avea numele Wolfsberg, cuvânt regăsit și astăzi, cu mândrie, în orice colț al localității. Influența germană se regăsește înca aici, la fiecare pas Gărâna ne surprinde prin arhitectura specifică, prin rigurozitatea și curațenia locului. Bătrânii, puținii descendenti ai coloniștilor autodenumiti perni care au rămas înca să locuiască aici, sunt acum parte a unei comunitați nomade alcătuită din oameni din diverse orașe ale țării (în special din Timișoara), alții din alte țări europene, care au achiziționat aici locuințe dar care nu locuiesc permanent în zonă. Pensiunile, micile vile, hanurile, sunt prezente la fiecare pas iar ceea ce surprinde plăcut este faptul că proprietarii au adus înbunătațirile necesare vechilor locuințe fără a schimba arhitectura localitații, păstrând specificul unei comunitati montane cu influențe bavareze, clădirile vechi sunt, în majoritatea lor, văruite în alb, având tâmplăria de lemn vopsită în verde.

Începand din 1997 când spunem Gărâna, spunem cu mandrie jazz, percepem mica localitate din Caraș Severin ca pe o mică Mecca românească a muzicii de calitate, găsim un motiv de verticalitate și respect, ne bucurăm că există.

Trebuie menționat și faptul că atunci când spunem Gărâna Jazz Festival, înglobăm aici o suma de elemente ce nu se rezumă doar la recitalurile invitaților. Fenomenul Gărâna este mult mai amplu, el are o puternică componentă socială, este un eveniment foarte apreciat, așteptat în fiecare an cu nerăbdare de o mulțime de pasionați ai muzicii de jazz, blues și rock, iubitori ai muntelui și ieșirilor în natură.

Gărâna Jazz Festival, aflat anul acesta la cea de-a 14-a ediție, a debutat Joi, 22 Iulie, încă de dimineață, cu o febrilă activitate de organizare a evenimentului din Poiana Lupului, tradiționala locație a festivalului. La orele prânzului locurile speciale de camping erau deja umplute la refuz, obligându-i pe cei ce abia soseau să-si monteze corturile în alte locuri din preajma iar la pensiunile din Gărâna nu se mai găsea nici un loc vacant, rezervările făcându-se înca din primăvară.

Începând cu ora 19 :40 în Poiana Lupului a început prima seară a Festivalului de Jazz de la Gărâna cu recitalul formației elvețiene Elina Duni Quartet. O trupă bine sudată, prezentând un jazz sensibil, aerisit, elaborat, punctând la fel de mult pe patimă cât și pe latura emoțională.  Solista Elina Duni, de origine albaneză, ne-a prezentat alături de ceilalti 3 membri ai formației : Colin Vallon (pian), Patrice Moret (Contrabas) și Norbert Pfammatter (Baterie) o serie de melodii cu puternice și evidente influențe balcanice, câte o melodie inspirată din muzica tradițională a Albaniei, Serbiei, Turciei, Bulgariei și o interpretarea foarte emotionantă a melodiei Mariei Tănase: "Lume, lume", melodie ce dă și titlul actualului album al formației elvețiene.

Elina Duni s-a stabilit din 1992 în Geneva, a studiat jazz-ul vocal și compoziția, a jucat în câteva filme pentru care a compus și muzica iar în prezent studiază pianul classic la Conservatorul din Geneva.

La standul de prezentare și vânzare de CD-uri și a produselor promoționale se găsea și albumul "Lume, lume" al formației Elina Duni Quartet cât și multe alte albume de jazz, tricouri inscripționate, mape, programe, s.a.

După o pauză necesară montării instrumentelor și efectuării unui soundcheck s-a trecut la prezentarea unui super band internațional alcătuit din: Gerald  Cleaver (baterie), Miroslav Vitous (bas) și Terje Rypdal (chitară). Acest recital a fost unul mai pretențios din punct de vedere muzical, impregnat cu sonoritați de jazz-rock pigmentate cu experimente funky, interpretări fără cusur ale unor muzicieni consacrați, așteptați la Gărâna cu nerăbdare de publicul cunoscător de jazz.

Miroslav Vitous, liderul grupului, este născut în Cehoslavacia iar din 1966 s-a mutat in SUA și a colaborat cu Chick Corea, Miles Davis, Art Farmer, Stan Getz, Charlie Mariano, Herbie Mann.

In 1970 a format, alaturi de Joe Zawinul și Wayne Shorter grupul Wheater Report iar peste 3 ani a format, împreună cu John Surman, Kenny Kirkland și Jon Christensen grupul Miroslav Vitous Group. Din 1988 Miroslav Vitous s-a reîntors în Europa pentru a compune și participa la festivalurile de jazz.

Terje Rypdal este un cunoscut muzician norvegian, chitarist și compozitor care a făcut parte în 1968 din grupul lui Jan Garbarek iar mai apoi din sextetul lui George Russell. A studiat compoziție de muzică clasică și pianul, este autodidact în chitară, fiind influențat inițial de Jimi Hendrix, mai cunoaște și saxofon soprano, flaut, ș.a. În 1972 a format celebrul grup Odyssey și a mai condus și o seamă de alte grupuri. În decursul carierei sale a compus simfonii, 2 opere, un concert pentru vioară cât si numeroase opere moderne ce nu pot fi catalogate ca făcând parte dintr-un anume gen muzical.

Gerald Cleaver este un percuționist de jazz și profesor de muzică din Detroit cu o bogată activitate alături de lideri de jazz: Henry Threadgill, Jacky Terrasosn, Hank Jones, Tommy Flanagan, Charles Gayle, Reggie Workman, Eddie Harris. A făcut parte din grupuri precum: Joe Morris Quartet, Matthew Shipp Quartet, Roscoe Mitchell Trio, Bishop Cleaver Flood.

A treia formație prezentă pe scena Festivalului de la Gărâna a fost Funky Growl din Timișoara, în formula: Petre Ionuțescu (trompetă, keyboards), Gabriel Almasi (ghitară), Uțu Pascu (ghitară bass), Tavi Scurtu (tobe), Lucian Nagy (saxofon tenor), Alin Constantin (Dj K-lu), Daniel Dorobanțu (artist visual) si Bacos Sergiu Dan (trombone). Această formație, cunoscută tinerilor iubitori de funky-jazz din Banat, a încheiat spectaculos prima zi de festival oferind tuturor ocazia să se dezlănțuie pe melodiile ritmate prezentate în recital. Melanjul de acid-jazz, funk, soul și hip-hop ne-a fost prezentat de o formație constituită din tineri instrumentiști de excepție, melodiile lor Relaxare totală, Inspiră muzica, Funky Jam, fiind deja clasice în cadrul genului muzical abordat.

Trei formații, trei stiluri complet diferite, totul pentru desfătarea iubitorilor de muzica de calitate prezenți în număr foarte mare în prima zi de festival, la Gărâna.

Back

Search site

© 2010 Greensphera WebDesign